עמדת המכון לקול קורא לתיקון חוק הגנת הפרטיות הישראלי
ב-21 בדצמבר 2020 הגיש המכון הישראלי למדיניות טכנולוגיה את עמדתו לקול הקורא שפרסם משרד המשפטים בנושא תיקון חוק הגנת הפרטיות, התשמ״א- 1981.
המכון בירך על הפצת הקול קורא, כמו גם על הפצת תזכיר חוק הגנת הפרטיות בנושא הגדרות וצמצום חובת הרישום2020, ועל כוונת הממשלה לבצע תיקונים נוספים בחוק על מנת ״להתאימו להתפתחויות הטכנולוגיות, החברתיות והמשקיות המפליגות שהתרחשו מאז נחקק״.
המכון תומך בעדכון הדין הישראלי והתאמתו להגנה על זכויות הפרטיות של אזרחי ישראל במסגרת המציאות הטכנולוגית והעסקית של 2020. כמו כן, ישראל מקיימת קשרי סחר ענפים עם מדינות רבות בעולם, ולכן חשוב להתאים את הדין הישראלי למרקם הרגולטורי הבינלאומי. בעשור האחרון חברה ישראל בארגון המדינות המפותחות OECD, המתווה כללי מדיניות בתחום הגנת הפרטיות והמידע המקובלים על כל המדינות החברות בו, כולל ארה״ב ומדינות האיחוד האירופי. על ישראל להמשיך ליישם את עקרונות ה-OECD, שעודכנו לאחרונה ב-2013, המעניקים השראה לחוקים של המדינות החברות. כמו כן, על ישראל להטמיע את התובנות שנרכשו בעקבות יישומם של חוקי פרטיות והגנת מידע בעולם, כולל General Data Protection Regulation של האיחוד האירופאי וחוקי הגנת הפרטיות האמריקנים הפדרליים והמדינתיים, תוך שימת לב לרפורמות החוקיות שמדינות נוספות, כגון קנדה, ניו זילנד, אוסטרליה וסינגפור, מקדמות בחודשים האחרונים ממש.
רפורמות חוקיות אלה משקפות את תפיסותיהן וערכיהן הדמוקרטיים של כל מדינה ומדינה. כך גם ישראל תיישם במסגרת התיקונים לחוק את הכרתה בזכות לפרטיות כזכות יסוד חוקתית שאותה יש לאזן עם זכויות יסוד נוספות, כגון הזכות לחיים ולבריאות, הזכות לקניין, חופש הביטוי, חופש העיסוק, חופש התנועה ועוד. כמו כן, יש לוודא כי בהתאם לפסקת ההגבלה בחוק היסוד ישקפו התיקונים לחוק את מבחני המידתיות, למשל, באמצעות הטמעה של תפיסה של ניהול סיכונים המאפשרת איזון נקודתי ואפקטיבי בין זכויות ועקרונות מתחרים. תפיסה של ניהול סיכונים מעוגנת כבר בהנחיות ה-OECD, ב-GDPR ואף בתקנות הגנת הפרטיות (אבטחת מידע) בישראל.
זאת ועוד, כמדינה דמוקרטית בעלת תעשיות טכנולוגיות ומוסדות אקדמאיים מובילים, יכולה ישראל לשחק תפקיד מרכזי בעידוד התעשייה והמחקר המקומיים לפתח פתרונות טכנולוגיים להגנה על מידע לשם הבטחת הפרטיות תוך מתן אפשרות מיטבית לשימוש במידע למטרות מחקר ומטרות ציבוריות נוספות.
לקריאת העמדה המפורטת לחץ כאן.