התפיסה האסטרטגית של הבית הלבן: חלקן של הרשתות החברתיות במצב בריאות הנפש של ילדים
במסגרת נאומו של הנשיא ביידן על מצב האומה ב-1 למרץ 2022, התייחס הנשיא ביידן גם לצורך לעסוק בסוגיית חלקן של הרשתות החברתיות במצב הבריאות הנפשית של ילדים. בנאומו קרא הנשיא ביידן לחזק את ההגנה על הפרטיות, לאסור על פרסום מותאם אישית לילדים, ולדרוש מחברות טכנולוגיה להפסיק לאסוף מידע על ילדים.
נאום “מצב האומה” בארה”ב הוא נאום שנשיא ארה”ב מחויב לקיים, מכח החוקה האמריקאית, אל מול ההרכב המלא של הקונגרס (הסנאט ובית הנבחרים). הנאום נועד לדווח לקונגרס, ולאומה, על מצבה של ארה”ב ועל כוונות החקיקה של הנשיא בשנה הקרובה.
השנה, בין יתר הנושאים, הכריז הנשיא ביידן על אסטרטגיה מקיפה לטיפול במשבר הלאומי בנושא בריאות הנפש בארה”ב. במסגרתה, התייחס הנשיא גם לתפיסת הממשל שלו ביחס לדרך הטיפול בחלקן של הרשתות החברתיות, על פי התפיסה האסטרטגית שגובשה, לבריאות הנפש אצל ילדים.
ב”מסמך עובדות” שפורסם לתקשורת על ידי הבית הלבן בנושא בריאות הנפש, יש פירוט של עיקרי התוכנית, תוך קישור למסמכים עליהם נבנתה התשתית לתפיסת האסטרטגיה.
על פי המסמך, על אף שהפלטפורמות הטכנולוגיות שיפרו את חיינו בהיבטים שונים, יש עלייה בתרומתן של הרשתות לפגיעה בבריאות הנפשית ובהתפתחותם של ילדים. לפיכך תפיסת האסטרטגיה שמוביל הבית הלבן בעניין זה מתמקד במספר נקודות –
- חיזוק פרטיותם של ילדים, ואיסור על פרסום ממוקד לילדים באינטרנט – על פי מסמך העובדות, היקף המידע הנאגר על משתמשי רשתות, ובכלל זה מידע הנוגע לעניינים אישיים אינטימיים, משמש לספק תוכן סנסציוני ומזיק לילדים, וכן לפרסום ממוקד. על פי אחת ההערכות (המוזכרת במסמך), חברות פרסום מקוונות מחזיקות בכ-72 מיליון פריטי מידע על ילדים עד הגיעם לגיל 13. לפיכך, הנשיא ביידן קורא לקונגרס לאסור על איסוף נתונים מוגזם ולאסור על פרסום מקוון לילדים ולצעירים.
- לקדם הגנות מקוונות חזקות יותר לצעירים – במסמך נטען שפלטפורמות המדיה החברתית נועדו להיות ממכרות. לעתים הרשתות מספקות תוכן שאינו מתאים לגיל, ומאפשרות הטרדה, ניצול מיני והתנכלויות. ילדים הם פגיעים באופן מיוחד. ביחס לנושא זה, הנשיא מאמין שנוסף על הגנות יותר חזקות על מידע ופרטיות של ילדים, יש לדרוש מהפלטפורמות ומספקי שירותים דיגיטליים אינטראקטיביים אחרים לתעדף ולהבטיח את הבריאות, הבטיחות והרווחה של ילדים וצעירים מעל לרווחים (הערה: אין התייחסות כיצד דרישה זו תבוא לידי ביטוי).
- הפסקת קבלת החלטות אלגוריתמית מפלה המגבילה הזדמנויות עבור ילדים – על פי מסמך העובדות הפלטפורמות איננן מנגישות מידע באופן שווה (לדוגמא, בעת חיפוש עבודה). בכך, הפלטפורמות מעצבות את האופן שבו הילדים מבינים מה אפשרי. כאשר אנשים צעירים מטופלים בצורה לא הוגנת, כך נטען במסמך העובדות, עלולות להיות לכך השפעות על בריאות הנפש כולל חרדה ודיכאון. לפיכך נדרש להבטיח שפלטפורמות ומערכות אחרות מבוססות אלגוריתמים לא תהיינה מכוונות באופן מפלה כלפי ילדים. (הערה: אין התייחסות כיצד דרישה זו תבוא לידי ביטוי).
- השקעה במחקר על הנזקים הנפשיים של המדיה החברתית – מסמך העובדות מפנה למחקר נרחב שפורסם לאחרונה שמצא כי מדיה חברתית קשורה לפגיעה בבריאות הנפשית, במיוחד בקרב צעירים, ושילדים מתחת לגיל 18 פגיעים יותר לתוכן המסוכן והמזיק בו הם עלולים להיתקל באינטרנט. עם זאת, יש צורך במחקר נוסף כדי להבין מדוע וכיצד מתרחשים הנזקים הללו – וכיצד ניתן למנוע ולטפל בהם. לצורך כך הנשיא יקצה, לכל הפחות, 5 מיליון דולר לקידום מחקר על נזקי המדיה החברתית, אשר יבחן גם את ההתערבויות הקליניות והחברתיות שיש לבצע כדי לטפל בנזקים אלו. במהלך השנה הבאה, יושק מרכז מצוינות ארצי במדיה חברתית ובריאות נפשית, אשר יפתח ויפיץ מידע, הדרכה והכשרה על ההשפעה המלאה של השימוש במדיה חברתית של מתבגרים, במיוחד ביחס לסיכונים ששימושים אלו מציבים לבריאותם הנפשית.
מדובר בהצהרת כוונות חשובה.
יש לתת את הדעת לכך שהמאמצים לטיפול בנושא אינם מתמקדים רק בחקיקה, אלא מבקשים להשקיע במחקר של התחום, כמו גם בקריאה לשינוי האיפיון של המערכות, תוך הבנה שיש חשיבות להנדסת פרטיות במוצרים הנצרכים.
עתה נותר לעקוב כיצד מדיניות זו תתממש, והאם מדובר במהלך שישפיע במדינות נוספות, וגם בישראל.