סקירה של הצעת חוק הגנת הפרטיות (תיקון מס’ 14), תשפ”ב-2021
חוק הגנת הפרטיות בישראל נחקק בשנת 1981. מאז 1996, לא בוצעו תיקונים נרחבים בחוק. החוק הישראלי זכה לביקורת רבה בהיותו מיושן ולא עדכני, באופן שאינו מסדיר בצורה ראויה את הזכות לפרטיות ביחס לאתגרים הטכנולוגיים הקיימים, במיוחד עם כניסתן של התקנות האירופאיות בנושא הגנת מידע אישי (GDPR).
ב-7 בנובמבר 2021 אישרה הממשלה תיקון משמעותי לחוק הגנת הפרטיות. הסקירה כאן נועדה להנגיש את התיקון המוצע גם למי שאינו בקיא בקריאת נוסח חקיקה, אך מעוניין להתוודע לשינויים המרכזיים שהצעת החוק מקדמת.
להלן עיקרי התיקונים המוצעים בהצעת החוק החדשה –
- שינוי ההגדרות על מנת לחדד את המונחים הקיימים בו. בחלק מההגדרות נעשה ניסיון לקרב את המונחים בחוק הישראלי להסדר האירופי.
- צמצום חובת רישום מאגרי המידע, אם כי ללא ביטול החובה כליל, כפי שנעשה באירופה.
- קביעת הפרות ועבירות פליליות חדשות בניהול מאגרי מידע, ולצידן קביעת סנקציות בסכומים גבוהים באופן משמעותי מהקיים היום בחוק.
- נוסף על הטלת עיצום כספי, הממונה על הגנת הפרטיות יוכל להמיר את העיצום הכספי בהתראה מינהלית או בהתחייבות להמנע מהפרה.
- לצורך אכיפת הוראות החוק מוצע להקנות סמכויות אכיפה מינהליות ופליליות רחבות יותר הכוללים חובת הזדהות בפני המפקח, מסירת עותק מחומר מחשב או מידע מדגמי ממאגר המידע, ועוד.
- יצירת הסדר ייחודי לאכיפת הוראות החוק בגופים ביטחוניים.
על אף השינויים המקיפים, עדיין מדובר בתיקון שאינו מקיף את כלל התיקונים הנדרשים. לקריאת עמדת המכון ביחס לשינויים נוספים נדרשים, ניתן לעיין בעמדת המכון כאן.
אנו תקווה כי קידום הצעת החוק על ידי משרד המשפטים, יוביל לפתיחת שיח מקצועי עם כלל הגורמים הרלוונטיים במטרה לייצר הסדר חקיקה ראוי המאפשר התמודדות ראויה עם אתגרי הפרטיות בעת הזו.
לקריאת הסקירה המלאה שנכתבה על ידי עו”ד רבקי דב”ש, עמיתה בכירה במכון – כאן (בעברית)