תעמולת בחירות ברשת: מניפולציה, דיסאינפורמציה וסכנות לדמוקרטיה
“תעמולת בחירות ברשת” הינו מסמך אקדמאי המשלב חקר מתחומי המשפט, החברה והתקשורת. ליבת הספר היא בבחינת השינויים שחלו באיתנותן של דמוקרטיות ליברליות, ובמידת ההשפעה של מערכות התקשורת עליהן, על ידי מחקר שבוחן את השפעת התקשורת על הפוליטיקה והליך הבחירות האחרון בארצות הברית.
מחבר הספר יוחאי בנקלר הוא פרופסור למשפטים באוניברסיטת הרווארד ומנהל שותף במכון ברקמן קליין לאינטרנט וסוציולוגיה. חברו אליו למחקר רוברט פאריס והאל רוברט.
המסר שמעביר הספר הוא שלפי מחקרו של פרופ׳ בנקלר שני הצדדים של המפה הפוליטית אינם שווי ערך בכל הנוגע להערכת אמינות “סיפורים חדשותיים”. בספר נטען כי הליברלים מאמצים את העיתונות הבדוקה והאחראית, בעוד הקונסרבטיבים מאמינים בתעמולה.
הספר “תעמולת רשת” מוכיח את טענותיו באמצעות ניתוח מיליוני נתוני מידע שפורסמו במהלך 3 שנים. הנתונים נאספו מחקרית ונבדקו אמפירית באמצעים טכנולוגיים, ומבססים את הטענה שאתרי החדשות של הימין הפוליטי בארה”ב מתקיימים בתוך מערכת שמקדמת דיסאינפורמציה, שקרים וחצאי אמיתות. לעומת זאת, המחקר לא מצא מקרה שבו גורמי השמאל הפיצו דיסאינפורמציה ש״תפסה״ וזכתה לאמינות כך שהפכה למקובלת באופן רחב.
הדינמיקה של התקשורת בימין מתגמלת את הערוצים הפופולאריים והנצפים ביותר שבראש הפירמידה התקשורתית על הבאת סיפורים ללא התייחסות למידת אמינותם או אי אמינותם, זאת על מנת שיגנו על כוחה של הקבוצה, יאשרו את עקרונותיה, יתקפו מתנגדים ויהדפו כל טענות מאנשים מבחוץ שעלולים לאיים על הקבוצה.
“בהבנת הלופ של תעמולת הבחירות, רואים כי למערכת התקשורת בימין לא היה מנגנון לתיקון עצמי, ובמקום זאת היא הציגה דינמיקה של חיזוק עצמי, אישור וחזרה כדי שקוראים, צופים ומאזינים ייפגשו עם גרסאות שונות של אותו הסיפור במשך חודשים עד למצב בו זיכרון האירוע ומהימנותו הושגו.”
“הסיבה לתוצאות הבחירות בארה”ב ב 2016 לדעת פרופסור בנקלר נעוצה בלופ החוזר ושב של התקשורת בימין שהייתה סמי עיתונאית לכל אורך מערכת הבחירות והפיצה חצאי אמיתות והיוותה את מקור ההשפעה הרב ביותר על הלך הרוח הציבורי.”
פרופ׳ בנקלר גם קורא לנו לא לאמץ את העמדה שהבעיה היא בטכנולוגיה ובאפקט הדיסרפטיבי שלה על חיינו, אלא להכיר בכך שמאחורי הטכנולוגיה עומדים אנשים שמשתמשים בה באופנים שונים, וניצול לרעה שלה מעיד על אחריותם של אנשים לתהליכים ארוכי הטווח שאנו עדים להם בפוליטיקה, ולא לכשל של הטכנולוגיה עצמה.
לממצאים אלו השלכות מרחיקות לכת לא רק לצורכי חקר העבר הקרוב, אלא גם כחזון כיצד הולך להיראות העתיד הלא רחוק, והזדמנות לשנותו על ידי קביעת מדיניות אחראית לשימוש בטכנולוגיות.